Skip to content

Ontroering en fascinatie

Verhalen ontroeren! Van de gedreven fietsenmaker en de bevlogen predikant tot de nieuwe burgemeester en de flamboyante muzikant, álle mensen hebben een verhaal. Ik kruip in de huid van mijn gesprekspartners. Wie zijn deze mensen?! Wat doen ze, wat hebben ze meegemaakt, hoe gaan ze daar mee om en wat inspireert hen?

Na dertig jaar ervaring in de journalistiek bij kranten, tijdschriften en websites fascineert me nog steeds wat mensen vertellen. In welke sector ze ook actief zijn: human interest staat voorop! Alle sectoren boeien me en ik kan overal mee uit de voeten. Mijn specialisaties ontwikkelde ik op het gebied van ondernemers en bedrijven, religie en zingeving, muziek en het onderwijs. Bovendien schrijf ik graag artikelen op het gebied van kunst, natuur, zorg, politiek, cultuur en recreatie. De juiste feiten zijn cruciaal en één vraag staat voorop: waar zit de emotie? Waar lopen mensen warm voor? Wat vinden ze ingewikkeld of frustrerend? Op zoek naar een totaalportret met oog voor de nuance. Vaak ook letterlijk, omdat ik mijn hand niet omdraai voor een passende foto.

Ik ben freelance journalist en schrijf (achtergrond)artikelen voor diverse opdrachtgevers, zoals nieuwsbladen en een regionaal dagblad. Bovendien ben ik 25 jaar hoofdredacteur van een magazine. Naast de logistieke organisatie van dit tijdschrift kan ik het niet laten om altijd zelf te blijven interviewen en te schrijven. Het is veel te boeiend om niet te doen!

Specialisaties

In de loop der jaren ontwikkelde ik specialisaties. Over de volgende thema’s heb ik kennis van zaken en schreef ik een grote hoeveelheid artikelen.

Bedrijven en ondernemers
Religie en zingeving
Muziek
Onderwijs
Bedrijven en ondernemers

Hoe neem je mensen mee in een reportage over een bedrijf dat machines maakt voor rioolreiniging? Dat is de uitdaging! Wie is de nieuwe binnenstadsmanager? Ik haal zijn motivatie en plannen boven tafel. Hoe ziet een nieuw bedrijf met een wasstraat eruit? De eigenaar mag het enthousiast uitleggen. Een jubileum van een organisatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt? Ik schets de geschiedenis en laat werknemers aan het woord. Een autodealer presenteert zijn nieuwste type? Alle fraaie toeters en bellen komen aan bod.

Religie en zingeving

Wat is de zin van het leven? ‘Bespiegelingen’ is de titel van de rubriek die ik nu acht jaar verzorg voor een dagblad. Week ik week uit ga ik met gesprekspartners om tafel over grote levensvragen. De diepte in. Want zingeving blijkt voor iedereen relevant, van hervormd en katholiek tot islamiet, boeddhist, agnost en atheïst. Mijn achtergrond, opleiding en levenservaring zijn blijkbaar de juiste combinatie om persoonlijke visies en zieleroerselen boven tafel te krijgen. In gesprekken met een evangelist, de yogaleraar, een kerkenraadslid, de imam, een wetenschapper, een spiritueel coach, de pastoor en de buurman om de hoek. Waar sta je voor en hoe geef je dit handen en voeten?

Muziek

Waar de knop play van de bandrecorder voor diende, had ik als klein ventje meteen in de gaten. Die grote spoelen stonden garant voor oeverloze uren muziek! Deze grote liefde liet me nooit meer los. Pop, klassiek, rock, country, folk, funk, latin en jazz, het boeit me allemaal. Ik schreef stapels recensies over cd’s en concerten. Bovendien deed ik vele interviews met bekende en minder bekende artiesten uit binnen-en buitenland. De Engelse taal is geen enkel probleem.

Onderwijs

Vijf jaar was ik actief als leerkracht in het onderwijs. Ik gaf les op basisscholen en stond voor de klas in het speciaal onderwijs (mlk, zmlk, lom). Bovendien was ik docent aan een vormingsschool voor tieners. Deze ervaring vormt de basis voor interviews met kersverse, jubilerende en afzwaaiende leerkrachten, vooral op zoek naar de essentie en de ontwikkeling van het vak.

Zorg
Politiek
Natuur, cultuur en recreatie
Biografieën en levensloop
Zorg

De nieuwe directeur van een ziekenhuis, vrijwilligers bij een hospice, medewerkers van het Leger des Heils, of de obligate honderdjarigen, het gaat om de verbinding van mens tot mens. En de zorg voor elkaar. Hoe doe je dat, wat is daar voor nodig en waar zitten de knelpunten? Ik sprak zorgverleners en zorgvragers bij allerlei organisaties.

Politiek

Voor een lokaal nieuwsblad was ik vele jaren kind aan huis bij de gemeentepolitiek. Een commissie over de locatie van een asielzoekerscentrum? Wie zijn de nieuwe lijsttrekkers van alle politieke partijen? Het allereerste gesprek met de nieuwe burgemeester, toen nog woonachtig in een uithoek van het land? Een gemeenteraadsvergadering met boze boeren? Ik was erbij en deed verslag.

Natuur, cultuur en recreatie

De Hoge Veluwe, musea, het IVN, de boswachter, Groei en Bloei, de zwembaden, feestweken, het VVV, oorlogsgeschiedenis en de vele campings in het midden van het land. De zoektocht naar ontspanning, kennis en avontuur levert altijd spannende verhalen en reportages op. Van de Airborne luchtlandingen en bronsttochten tot goedgemutste vakantiegasten en het behoud van een authentiek buurtbos. 

Biografieën en levensloop

Hoe bijzonder is het om je eigen levensverhaal in een boek op tafel te hebben en uit te delen? Of de fascinerende geschiedenis van je bedrijf of organisatie? Ik leerde om in de huid te kruipen van mijn gesprekspartners en te luisteren. Graag schrijf ik een boek als ghostwriter, op grond van interviews en onderzoek. Ik kan ook begeleiden en redigeren van eigen of bestaande teksten.

Cultuur 1
Bedrijf 2
Zorg 1
Schrijver
Religie 3
Natuur
Onderwijs 1
Muziek Marillion
Muziek organist
Muziek Portnoy en co
Religie 5
Religie 4
Religie 6
Religie 7
Personen boer
Muziek trombone 2
Muziek trombone
Muziek trommelaar
Religie predikant
Personen Ton Veen
Natuur 2
Natuur 3
Personen veteraan Airborne
Schrijver 2
Muziek Elisa Krijgsman
Muziek 6
Personen huldiging
Religie predikant 2
Religie kerk
Cultuur 2
Personen Louis Fraanje
Politiek wethouder
Muziek trompet
Muziek Nick Beggs
Cultuur Mini's 2
Cultuur Mini's 3
Cultuur Mini's 1
Cultuur living statues
Bedrijf Carwash
0
Bedrijf fotografe

Vorige
Volgende

Heeft u een vraag?


Neem contact met mij op